Artişti în dialog

În România sunt multe idei și proiecte, dar foarte puține dintre acestea ajung să se finalizeze.  Importanța unei manifestări culturale nu se poate cuantifica simplist, calculând doar eventualele beneficii bănești pe care le-ar putea obține un investitor, ci, cu siguranță, și reverberațiile pe care le pot produce teatrul, concertele sau expozițiile de artă în rândul amatorilor de cultură.

 O expozitie de pictură, este, de cele mai multe ori, un dar pe care artistul îl oferă doar publicului, pentru că, într-o țară în care piața de artă este încă în formare, interesul pentru achiziționarea lucrărilor expuse este foarte redus. Dacă am lua în considerare principiile economiei de piață și le-am aplica creației artistice, cu siguranță, foarte mulți dintre artiști ar trebui să renunțe la a-și mai exprima pasiunea, gândurile, proiectele.

radu_serban_lucrare
© RADU ŞERBAN

 Simpozionul de Arte Vizuale ARTA ÎN GRĂDINĂ de la Grădina Botanică din Jibou și-a propus ca, într-un mediu peisagistic de excepţie şi în ambianţa istorică a Castelului Wesselényi, să pună în dialog artiști din generaţii diferite, pictori, graficieni, artiști fotografi, care să se exprime într-un mod liber, fără constrângeri, pentru a crea lucrări cu marcă individuală care să reflecte amprenta acestui loc.

 Activitatea din atelier a artiştilor s-a mutat în ambianţa oferită de inedita locaţie, elementele vegetale, florale sau peisajul contextual găsindu-și repede loc pe pânzele acestora. Au avut loc prezentări de portofolii ale participanților la Simpozion, conferințe, discuţii, seri de poezie și demonstrații culinare.

 Proiectul şi-a mai propus să atragă locuitorii oraşului, precum şi vizitatorii Grădinii Botanice înspre actul artistic contemporan, familiarizarea şi receptarea directă a operelor de artă contemporană.

 RADU ŞERBAN,

coordonator

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s