Simpozionul internațional de arte vizuale „Arta în grădină”, ediția a VI-a

Centrul pentru Cultură și Artă a județului Sălaj și Centrul de Cercetări Biologice Jibou anunță organizarea Simpozionului Internațional de Arte Vizuale ARTA ÎN GRĂDINĂ. Evenimentul, cu desfășurare anuală, aflat la cea de-a șasea ediție, va avea loc în perioada 18 – 28 iulie 2017, în cadrul natural deosebit oferit de Grădina Botanică din orașul Jibou. Evenimentul din acest an este susținut de Primăria orașului Jibou, prin asociația Prietenii Grădinii, de asociația Inceptus din Cluj-Napoca și de revista online Modernism.ro din București.

La ediția din acest an participă următorii artiști: Cornel Ailincăi (pictură, Cluj-Napoca), Liviu Suhar (pictură, Iași), Adina Mocan (pictură, Bistrița), Mariana Șerban (pictură, Tîrgu Mureș), Radu Șerban (pictură, Cluj-Napoca), Andrei Câmpan (pictură, Cluj-Napoca), și Ioan de Moisa (pictură, Cluj-Napoca). Din Federația Rusă vor participa artiștii Iurii Protasov și Irina Golovanova.

Tema acestei ediţii se situează oarecum în contrabalans cu ediţia precedentă, în sensul în care subliniază imaginea grădinii ca fiind nu doar un loc volatil, pneumatic, ci un loc clar circumscris, locuit şi ocrotit de puterile germinative ale lumii vegetale.

Reflex metaforic al unei alte metafore ilustre, cea a Grădinii Paradisului şi, implicit, al purităţii unui loc consacrat, Hortus Closus sau Gradina Închisă subliniază ideea de gest păzitor al unei anume ordini şi al unui anume mister pe care Grădina îl conţine în raport cu lumea exterioară ei şi care o delimitează de ceea ce aparent înseamnă hazard, dezordine, întâmplare.

Tema doreşte să pună în valoare aspectul iniţiatic al unei  plimbări în grădina botanică din Jibou, dar şi al scenografiei spectacolului  vegetal pe care ea îl oferă odată pătruns dincolo de limita ei. Pas cu pas, zi după zi, cei ce vor trece pragul grădinii îi vor putea însoţi pe artiştii invitaţi în acest an în aventura lor de a redescoperi, reînvia, interpreta şi reintona  magia acestui loc geometric definit deopotrivă de aerul romantic al castelului  Vesselényi şi de cel futurist al cupolelor geodezice.

Pe scurt, ediţia acestui an doreşte să ne amintească faptul că, aşa cum spunea Montaigne, istoria universală nu e decât istoria diferitelor intonaţii ale câtorva metafore. Grădina Închisă/Hortus Closus  e una dintre acestea.

În cadrul activităților culturale conexe, simpozionul va beneficia de prezentări și comunicări legate de temele artelor, muzică și literatură susținute de prof. univ. Cornel Ailincăi, conf. univ. Ramona Novicov, critic de artă , Mircea Oliv, istoric și critic de artă, și de maestrul artei culinare Mircea Groza. Profesorul Vasile Cioca de la Universitatea de Artă și Design din Cluj Napoca  va coordona un atelier de pictură la care vor participa copii de la Centrul de Plasament din Jibou.

Vernisajul expoziției, care va cuprinde lucrările realizate în perioada simpozionului, va avea loc la Grădina Botanică din Jibou, joi, 27 iulie, începând cu ora 18. Toate lucrările realizate de către artiști în această ediție vor întregi colecțiile de artă contemporană ale instituțiilor organizatoare.

În ziua de joi, 20 iulie 2017, ora 12, la Centrul de Cultură și Artă al județului Sălaj va avea loc o conferinţă de presă, în cadrul căreia vom prezenta mai multe detalii despre participanți, tema și programul Simpozionului.

Informații despre Simpozion: www.SimpozionulArtaInGradina.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s