Mariana Şerban

Mariana ȘERBAN (Târgu Mureș)

Galeria „Arcade-24” a Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) – Filiala Cluj-Bistriţa a găzduit marţi, de la ora 18.00, expoziţia plastică „Religia iubirii”, cu lucrările de pictură ale Marianei Şerban şi cele de sculptură mică ale lui Gyarmathy János, amândoi artişti târgmureşeni.

Cuvântul de deschidere a fost rostit de criticul de artă Oliv Mircea, preşedintele filialei UAP şi directorul Bibliotecii Judeţene, care a tălmăcit pentru publicul larg bogăţia de sensuri ale lucrărilor de pe simeze.

Mariana Şerban s-a format ca grafician la Târgu-Mureş şi Cluj-Napoca şi a mai expus la Bistriţa, la începuturile galeriei, prin 1986, a spus criticul Mircea Oliv, regăsind şi în lucrările de acum constante ale opţiunilor estetice ale artistei; colajul cromatic şi asumarea unor suporturi neconvenţionale pentru culoare (foaie de ziar, plicuri de ceai, şerveţele etc.), peste care aşează în poziţie de zbor chipurile angelice din operă, apoi, remarcabilă, coordonata barocă, venind din arta transilvană, dar şi o anumită inocenţă dinspre exerciţiul pedagogic zilnic al Marianei Şerban, cu varii tipuri de prospeţime.

La graniţa secular-religios se poate presupune că se găseşte stăruinţa de remitologizare a lumii prin lucrări, cu pregnante reprezentări din repertoriul religios, angelic. Personajele au în general aripi şi îşi iau chipurile dintre apropiaţii dragi pictoriţei. Oliv Mircea a subliniat optimismul şi inteligenţa literară a Marianei Şerban, probată în textele din interiorul aproape al fiecărei lucrări, exultând forţă vitală, dintr-un discurs plastic clar, cu conţinut de parabolă.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s